blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG tonyp
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
tonyp



Neporiadok v IT kancelarii
pridal tonyp 10.6. 2014 o 15:15

Čítavam občas rôzne diskusie IT vývojárov. Veľa odborných termínov a drobných konkrétností. Často uvedené demonštratívne najmä preto, aby všetci videli, že diskutér sa vyzná. Predsa nebude nikomu menej znalému vysvetľovať odborníkovi jasné veci. Bolo by to pod úroveň. A vôbec - nech sa radový čitateľ najprv niečo naučí, potom sa môže zapojiť do debaty. Ale aj takéto hrdinské predstavenia mávajú svoju dobu trvania a po nej je dobré vyvetrať.

 

Jeden živý príklad z praxe som absolvoval, dokonca by z toho mohol byť seriál - mal totiž viac epizód. Javiskom bola divízia pre systémovú integráciu a softvérový vývoj vo firme, kde som pôsobil. Popísať by ju bolo možné ako klub hlbokoznalých, sebavedomých expertov komunikujúcich rečou itéčkárov z Epsilon Eridani. Nie, že by nevedeli inak, ale prečo by išli pod svoju úroveň?!

 

No a predstavte si zdesenie, keď som do takejto divízie, medzi týchto odborníkov priviedol mladú kolegyňu. V elegantnom kostýme, lodičkách a s hlavou plnou vedomostí z univerzity a už aj s prvými skúsenosťami z praxe. S elánom a výbornými nápadmi, ako robiť informatiku poriadne. Predstavil som im ju ako budúcu novú šéfku pre softvérový vývoj. Poznamenávam, že to bolo už v tomto storočí. Hrôza v očiach, obavy o môj zdravotný stav, posmešky a neveriace pohľady. Čo iné som aj mohol čakať od skúsených expertov, ktori maju na sebe vyťahane pulóvre a dámske tričká? Ale čosi sa rýchlo zmenilo hneď v prvé dni po jej nástupe. Dovtedajší smrad jak z psie budy, neporiadok a neslušné reči sa postupne začali vytrácať.

 

Katka veľmi rýchlo dokázala, že v IT je viac ako doma. Nejedného testosterónového experta veľmi rýchlo skrotila. Dokázala analyzovať, implementovať, aj naprogramovať potrebné komponenty informačného systému lepšie, rýchlejšie a kvalitnejšie ako väčšina jej kritikov. Netrvalo dlho, kým sa v jej tíme objavili ďalšie dve kolegyne. A aj keď asi nikdy nedosiahli jej odbornú úroveň, veľmi úspešne sa zapojili do projektov. Slovom úspešne myslím fakt, že softvérové moduly vyvinuté jej tímom banka - náš zákazník - akceptoval a nasadil do produkcie. Čo však je viac ako jasné - to oddelenie sa veľmi rýchlo úplne zmenilo.

 

Katka neskôr pracovala v renomovaných firmách v Nemecku a Rakúsku. Tam sa vydala a má rodinu aj vlastnú firmu. Stále pôsobí v informatike. A ja som odvtedy fanúšikom žien v IT. Nielen preto, že ho robia krajším a nenechávajú IT expertov úplne spustnúť. Možno preto, že lepšie zvládajú multitasking a v predprodukčnom testovaní sú dôkladnejšie. Ale najmä z dôvodu, že v informatike sú a svojou prácou a zodpovednosťou dopĺňajú mužský svet o ten ženský. Uvedomujem si fakt, že IT je a ešte asi dlho bude najmä silná mužská doména. Ale neverím, že by ňou mala byť výhradne.

 

Potešil som sa, keď som pred časom zaregistroval aktivity občianskeho združenia AJ TY V IT a podporný projekt pre uplatnenie dievčat a žien v IT technológiách Girl ́s Day 2014. Veď prečo by sa o perspektívne, dobre platené a kreatívne pozície v informatike nemali vo väčšej miere uchádzať dievčatá a ženy? Niekedy už na základnej škole majú lepšie známky z matematiky.

 

O tom, že je možné, aby ženy excelovali v informatike, ma za roky praxe presvedčili viaceré kolegyne. Svojimi výsledkami dokázali, že v IT oblasti sa vedia uplatniť rovnako dobre, ako muži. A keď si na seba dajú sexi topanky, šaty a kabelky, ešte je aj radosť na ne pozerať.



Prístupov 3335
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Strastiplny vylet
[ 13.9.2014] (príspevkov 1)
Blbe maniacky
[ 10.8.2014] (príspevkov 1)
Skvost slovenska
[ 5.8.2014] (príspevkov 0)
Hriesny internat
[ 28.7.2014] (príspevkov 0)
Triky na zachovanie odbytu
[ 16.7.2014] (príspevkov 1)
Financni zraloci na Slovensku
[ 12.7.2014] (príspevkov 0)
Naco chodis stale do kostola?
[ 7.7.2014] (príspevkov 0)
Cirkev na Slovensku
[ 5.7.2014] (príspevkov 2)
Aky je vas nazor na drogy?
[ 28.6.2014] (príspevkov 7)
Zrucnosti chlapov
[ 23.6.2014] (príspevkov 0)